Hier is het eerste blog over de voorstelling Ontmoet ELKander die we volop aan het voorbereiden zijn. Dit festijn gaat plaatsvinden in het Montessori Lyceum Amsterdam op:
Zaterdag 16 december a.s. van 13.30 – 16.30/17.00 uur.
Verschillende groepjes zijn actief bezig met een onderdeel van de voorstelling, zoals decor, creatief, fotografie, muziek, kostuums, het oefenen van de scenes met regie en meer. De komende tijd lichten we een tipje van de sluier op. Dit keer richten we de spotlights op het decor, dat uit een spannende combinatie van technieken bestaat. Lisa tekent voor het ontwerpen en maken van de decorstukken, terwijl huisfotograaf Josien Wallast erop uit trok om bijzondere, passende beelden bij de scenes te zoeken.
De voorstelling is een modern sprookje, dat begint achter het gesloten hek van een beschermde tuin.
foto Josien Wallast
Nadat de verteller ons de tuin in heeft geleid, zien we een rijtje coniferen.
Hier laat Lisa een voorbeeld ervan in miniformaat zien: achter de coniferen zit een steun, in decortermen een zetstuk met een schor geheten. Zo prijkt er straks een rij coniferen op het podium. Ze probeert zich een beetje achter de bomen te verschuilen om te laten zien dat de tuinjongen zich er straks achter verschuilt, terwijl hij naar Rosalyn, het meisje van zijn dromen gluurt. Maar verder verklappen we nog niks.
‘Je kan op allerlei manieren een decor vormgeven, zo komt er ook een kort filmfragment over het Mauritshuis, omdat twee schilderijen die daar te zien zijn een rol spelen in de voorstelling. Het meisje met de parel van Johannes Vermeer en Het puttertje van Carel Fabritius. Het is een voorstelling waarbij ook kunst inspireert.’
Naast decorstukken wordt de juiste sfeer in alle scenes geschapen door projectie van de professionele foto’s van Josien en passend afgestemde belichting door Marnix.
Mart volgt ‘The making of …’ op de voet en fotografeert allerlei momenten, zoals muzikale improvisaties of het oefenen van de keukenscene in restaurant ‘Con Amore’.
‘Gaan we die schalen nou op ons hoofd zetten of zullen we er lekker gek mee dansen, alsof het een soort buikdans is?’ Meer foto’s, indrukken en voorpret zijn te zien op de muurkrant in het Odensehuis.
Doe mee!
Mochten je handen gaan jeuken om ze ook uit je mouwen te steken, laat dan je naam en telefoonnummer bij Bep of Simone achter of op de inschrijflijst voor ‘hulptroepen’ die in het Odensehuis bij de muurkrant hangt. Dan word je snel teruggebeld. Voor of tijdens de voorstelling helpen, bij de catering of als ‘vliegende kiep’: er is van alles te doen. Blijf deze serie vooral volgen als je het leuk vindt. Tot de volgende keer!
Ps: Wie nieuwsgierig is naar wat Lisa zoal kan en doet, bekijk haar website: www.lisalalieu.nl (vroeger was zij decorontwerper, nu verzorgt zij vooral beeldpresentaties over Amsterdamse geschiedenis voor senioren.)